Poika ja palju

Mökkimme sijaitsee järven rannalla. Kesä, koivu, sauna ja järvi, mitä muuta suomalainen kaipaa? No paljua tietenkin, jossa voi kylpeä tuntikausia huhtikuussa kun järvivesi on kaksiasteista, jäät ovat juuri lähteneet tai lokakuussa kun järvivesi on kahdeksanasteista, eikä siellä pysty rentoutumaan kun vesi on jo niin kylmää. Kesäyön tähtitaivas, lämmin palju, kylmä shampanjalasi (tai olut maun mukaan), hyvää seuraa, perinteinen Honkarakenteen puusauna ja ehkäpä kirsikkana kakun päällä savusaunan lempeä löyly, mitä muuta voi ihminen kaivata???


Auringonlasku paljusta katsoen

"Ennen vanhaan" olisi ihmetelty, miksi asentaa palju mökille, kun on järvi vieressä. Noh, Suomen kesän tietää jokainen. Sehän on lyhyt mutta ihana, usein kylmä ja harvoin helteinen. Kesää pidentääksemme ja säävaihteluja tasoittaaksemme halusimme hankkia mökille paljun. Ei poreammetta, jotka ovat kovin trendikkäitä. Minusta poreammeet ovat meluisia ja poreet kutittavat epämiellyttävästi ihoa. Ehkä en vain ymmärrä poreammeiden hienoutta, tai sitten ne ovat todellakin vain yliarvostettuja.

Löysimme hyvän paljutoimittajan, tilava lasikuituinen kuuden-kahdeksan hengen neliönmuotoinen palju. Toimitus suoraan tontille ohjeiden kera. Tärkeät ohjeet kuuluvat jokaiselle paljun lämmittäjälle: paljussa on kaksi aukkoa, joista molempien täytyy olla veden pinnan alapuolella ennen kuin kamiinaan voi laittaa tulen. Jos tulen sytyttää kamiinan sitä ennen, sulavat veden lämmitysputket pilalle kertaheitolla. Eli järjestys on seuraava:  tulppa pohjaan, vettä lasketaan letkusta paljuun niin pitkään että noin 30 cm ja 80 cm korkeudella olevat veden kierrätysaukot jäävät veden pinnan alapuolella ja sen jälkeen tuli kamiinaan. Paljun täyttyminen riittävässä määrin vie aikaa noin tunnin ja lämmitys vie noin kaksi tuntia, eli paljuilu ei ole hätäisen ihmisen hommaa. Vähintään kolme tuntia täytyy varata aikaa, jotta palju on käyttövalmis. Kun pintavesi tuntuu lämpimältä, se on täysin harhaa. Pohjalla on kylmää vettä. Vettä täytyy siis sekoittaa riittävästi. Mutta mihinkäs tässä valmiissa maailmassa on kiire, kärsivällisyys on hyve, jota tänä päivänä ei ole liikaa. Lapsetkin joutuvat kasvattamaan kärsivällisyyttään, ja paljun lämmitys on oiva keino siihen. Vinkkinä myös se, että lämpömittari on maltin lisäksi tärkeä. Jos paljun ollessa 35-asteinen vielä lisää yhden pesällisen puita, peli on tunniksi menetetty, sillä lämpö nousee yli neljäänkymmeneen asteeseen, jolloin paljuun ei yksinkertaisesti vain voi enää mennä. Jos et usko, niin kokeile itse.

Tältä palju näyttää ennen asennusta, lasikuitumöykky...

Kerronpa tarinan ensimmäisen paljun käyttöönottojuhannuksen ajoilta. Tositarinan siis. Paljun asennus on tarkkaa puuhaa. Paljutoimittaja oli teroittanut, että pohja täytyy olla suorassa, jotta rakenne kestää veden painon. Teimme työtä käskettyä. Putket, joista vesi ohjautuu paljuun ja pois paljua tyhjennettäessä, täytyi olla oikeassa syvyydessä. Ennen putkien asennusta ei sitä voitu ottaa käyttöön, koska vettä ei olisi saatu paljuun sisään lainkaan. Palju asennettiin terassiin uppoasennuksena. Putket piti siis saada paljun ja terassin alle. En tiedä, kuka suunnittelija meillä oli tämän hoitanut, mutta ainoa, joka mahtui paljun ja terassin alle, oli 11-vuotias poikamme...

Palju upotettiin terassiin, putkien reikien mitat oli piirretty valmiiksi

Onneksi pojalla oli tarpeeksi kova hinku saada palju käyttökuntoon ja sankarinviitta harteille, joten paljoa suostuttelua ei tarvittu, kun kerrottiin, että hän on ainoa, joka pystyy viemään putken paikalleen, jotta palju saadaan käyttökuntoon. Minun sankarini... sinne hän ryömi hämähäkkien, muurahaisten, hiekan ja mullan sekaan ja asensi putket siten kuin piti. Aikamoiset hurraahuudot hän sai, kun putket olivat paikoillaan! Sinä juhannuksena meillä oli yksi aika onnellinen pikkupoika. Syystäkin.

Seuraava vaihe oli hankkia juomapidikkeet. Täytyyhän paljussa voida juoda limua ja vähän aikuisten juomaakin välillä. Riskiä siitä, että cokis-tölkki kaatuu liukkaalta lasikuitureunalta veteen, ei voitu ottaa. Mikä neuvoksi? Mietin, että veneissä on varmasti keksitty hyvät ratkaisut ja siispä veneilysivustoille surffailemaan. Sieltä löytyi idea teräskupeista, joihin voi laittaa juomatölkit tai -pullot. Ne siis tilattiin ja asennettiin paikalleen. Aivan loistava idea, kiitos veneilijät ja kansainvälinen nettikauppa.

Lapset lopputuloksesta nauttimassa 



Lasten maailmaa, ja vähän aikuistenkin, palju ja vesitrampoliini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viimeisimmät kuulumiset Tuunaten-blogista

Poika ja palju

Mökkimme sijaitsee järven rannalla. Kesä, koivu, sauna ja järvi, mitä muuta suomalainen kaipaa? No paljua tietenkin, jossa voi kylpeä tuntik...

Suositut tekstit